Piersicul Invizibil de Toamnă: Mai Greu Decât Un Lada de Zahăr, Zice Cucoana cu Nutriția!
Aho, toamnă, vremea când gospodinele își fac proviziile de gutui, mere, pere și... se îngrașă la fel de repede precum își numără kilogramele de la Paște. Ei, dar stați cuminți! În timp ce frunzele cad, iar noi ne apucăm de cămări, mișună prin sat vești că o fructă de toamnă aruncă într-un colț rușinat până și zahărul.
Draga noastră doamnă de nutriție, doamna Mihaela Bilic, ne-a dat de veste că are o fructă care, dacă nu suntem atenți, ne împlinăm rotunzi dintr-o îmbucătură. Cică porția aia corectă, de-ți merită ficatul șederea la masă, nu-i mai mare de-un pumn de om serios, vreo 150 de grame zice dumneai. Și uite-așa, stăm să ne întrebăm: Când au devenit strugurii mai periculoși ca zahărul în mămăliguță?
Vecina Ioana, care știe tot și toate, a declarat într-o reverberație de sat: „Apăi, dragilor, să mă iertați, dar eu am trăit cu prunele și pe vremea bunicii, și nici un scandal de ficat n-am avut. Poate-or fi florile-de-colț de vină!” Rumoare prin sat continuă, căci și anii trecuți se șușotea că-n mere sunt toate păcatele noastre.
Cine poate să mai mănânce liniștit, oare? După ce ne-am schimbat ora la ceas, acu’ tre’ să ne schimbăm și porțiile la masă?! Ei, îmbucătura de final, dragi oameni de la sat: dacă ficatul vostru vorbește românește, căutați-l în cămara sufletului. Grijă mare la mâncat, că Moș Martin încă doarme după prăjitura cu struguri!