Liberalizarea Pieței Imobiliare și Divergențele Economiștilor Într-o Epocă de Stagnare și Criză Deflaționistă. Pe de altă parte, Există Sclipiri de Speranță pentru Economia Asediată?
Sursa poza: AgerPress
Știrile economice sunt la fel de irezistibile ca o carte de bucate în fața unui post negru. Recent, toți ochii sunt ațintiți asupra gigantului asiatic, China. Ne trezim dimineața și, înainte de a pregăti cafeaua, ne întrebăm: oare cum îi mai merge leul în călduri numit economia chineză? Baieții și fetele cu cifre și grafice ne spun povești ce par un fel de telenovele economice. Haideți să vedem ce se mai aude din Țara Marelui Zid, dar un pic cam crăpată.
Zdrăngăneli și Zvonuri
Economia Chinei se clatină mai ceva ca o mătușă la hora din sat după al treilea pahar de țuică. Piața imobiliară s-a prăbușit, iar bursele chineză, nu știm sigur dacă sunt bolnave sau doar au răcit puțin. Allianz, una dintre multele voci ale înțelepciunii financiare, ne-a șoptit că se așteaptă la o creștere modestă de 3,9% a economiei Chinei până în 2029. Și asta vine după niște previziuni anterioare ceva mai optimiste, cu iz de parfum de 5%.
Aceste predicții sunt precum horoscopul din cucuruz: unii cred că va fi bine, alții zic că nu mai văd soarele... cum ar veni, fiecare cu norocul lui. Chiar și celebrul economist și consilierul Allianz, Mohamed El-Erian, ne ilustrează frumos cum diferă piața bursieră a Chinei de cele din SUA și Europa. E ca atunci când mergi la târg și încerci să vinzi mere pe care le-ai udat cu ceai de ginseng, dar toată lumea vrea doar mere localnice.
Liderii Chinezi și Politica Antecomunicativă
Xi Jinping, marele șef al dragonului sforăitor, ne povestește cum economia sa e „mai dinamică și mai rezilientă” decât o vezi pe tușa Maria la cosit, când de fapt lucrurile stau cam șui. Totuși, unii spun că se pregătește un mic nor de argint în cerul chinez. Pobabil acela greu de ploaie. Speranțe? Poate. Schimbări și reinvigorare? Doar din gură. Fabricile, ce-i drept, par să funcționeze un pic mai bine, dar semnele de recuperare sunt ca un beculeț de Crăciun palid la capătul tunelului.
Economia pe Conac: Vocea Internațională
Analizând toți acești profesioniști globali precum Paul Krugman, care ne avertizează că China ar putea intra într-o nevrozo-stagnare, și câțiva titani de pe Wall Street, viitorul nu pare tocmai însorit. Kyle Bass vorbește despre imobiliare chineze ca de o criză la dieta de post, spunând că lucrurile pot lua o turnură neplăcută. Toată șmecheria cu imobiliarele ne aduce aminte de cum am încercat să ridicăm magazinul in piață vara trecută și ne-au dat gardurile peste cap vânturile.
Dar să nu uităm, speranța e mai periculoasă decât fetița drăguță din sat care îți cere să vii la șezătoare cu ea. Economiști precum Marko Papic ne spun că avem motive să râdem pe sub mustăți și să ne așteptăm o creștere de 10-15% a acțiunilor chineze pe termen scurt.
Viitor Bizar și Nu Foarte Promițător
Pentru acum, viitorul Chinei este un pic mai imprevizibil decât vremea de Duminică, când la început e soare și avem parte de o ploaie spontană. Știm noi, important este să avem întotdeauna umbrela la îndemână, cel puțin până economia chineză se va hotărî dacă să sforăie liniștit sau să dea în clocot.