„Pericol în farfurie!”: Secretul bine ascuns din bucătăria românilor - Inima în pericol!
Hai la masă, unde gustul e rege, dar ingredientele sunt dușmanii deghizați în savuroase plăceri culinare.
Știți cum e vorba aia, „cu o mână dai și cu alta iei” – cam așa se întâmplă și pe mesele românilor, unde, odată cu delicioasele bunătăți, noi, faini consumatori de sarmale și tochituri, ne servim și cu un ingredient șiret care ne pune sănătatea în pericol.
Orice pe masă, dar nu știi sursa
Localnicii din Urechea Mare și alte locuri asemănătoare se aventurează curajos în arta „mâncatului haotic”, un sport național care se practică zilnic, cu farfurii pline și fără instrucțiuni de folosire. Când vine vorba să știi clar ce ai în farfurie, majoritatea ridică din umeri și continuă să încarce farfuria. De parcă mâncarea ar fi un fel de puzzle gastronomic ce trebuie rezolvat pe stomacul gol!
Strigăt disperat al specialiștilor
Cât mai țipă specialiștii la megafon că avem la masă inamicul inamicilor, multora li se pare că alții strigă „Lupul, lupul” la fiecare prăjitură glazurată. Totuși, acest ingredient păcătos care se insinuează în gastronomia noastră cotidiană este nimeni altul decât grăsimea trans, căci ea ne aruncă în plasele bolilor de inimă pe nesimțite. De parcă nu era destul de dificil să găsim alunele în cozonac!
Final cu cântec amar-dulce
Și uite așa, prieteni, ne trezim că fiecare bucățică savuroasă e potențial o grenadă gata să explodeze în arterele noastre. Dar, cine știe, poate data viitoare vom avea norocul să găsim vreun ingredient minune care să ne scutească de dietele la modă și să ne asigure, totodată, povești delicioase despre mâncare... Asta în timp ce ne mai turnăm o ladă de mămăligă ca să fim siguri că nu-i de la noi nenorocirea.
Ai grijă ce înghiți la prânz, căci sufletul rămâne în cer, dar grăsimea trans ți-l mai trage de picior!