De la Aglomerare la Izolare Emoțională și Soluții Moderne de Socializare

De la Aglomerare la Izolare Emoțională și Soluții Moderne de SocializareSursa poza: AgerPress

Ah, orașele mari! Locul unde visele se întâlnesc cu trezitul la ora cinci dimineața să prinzi metroul. Pe trotuare, o armată de oameni, toți ocupându-se de telefoane, drumuri și cafele grăbite. În acest furnicar modern, viața socială adevărată pare să fie supusă la dieta dracului. Ai zice că un oraș mare, unde și semafoarele par să fie oameni reali la cât de des te opresc, ar duce la legarea unor relații solide. Și totuși, iaca, surpriză! În mijlocul aglomerației, iubirea s-a rătăcit printre zecile de e-mailuri necitite.

Piatra filosofală a dragostei: Scroll, Tap, Swipe

Ce să mai vorbim de socializare când ești prins între două proiecte și un escapism pe Netflix? "Socializarea? Asta a devenit ceva ce pui pe lista de cumpărături", zicea tanti Ioana, veterana damei din parc, "dar păcat că nu găsești nicăieri lapte de socializare în supermarket". Noroc cu aplicațiile de dating, care au reinventat plăcerea întâlnirilor la fel cum bufetul suedez a reinventat prânzul. "Pe vremuri ne întâlneam la horă, acum ne întâlnim la 4 ore distanță printr-o aplicație care sugera a fi 'idealul'".

Dacă vrei o prietenie din beton armat, coboară swipe-ul, ești pe pagina greșită! Mai mulți locuitori din metropole, cărora le place să trăiască la 120% din viteză, își aleg dragostea ca pe ciocolata preferată, cu un click pe ecran. Dar fiecare swipe în stânga sau dreapta mai taie câte o bucată din răbdarea de a cunoaște o persoană până la capăt. "Acum, parcă și dulceața e mai amară", spune nea Gheo, bețivul satului, când vine vorba de întâlniri superficiale.

Incredibil, dar vraiște!

Ce mai, în orașul mare, raportul dintre independența personală și angajamentul emoțional e rupt de-atâtea swipe-uri. Cultura „Eu, Eu și numai Eu” e în floare, iar astea, dragi cititori, nu fac bine la nicio căsnicie. "Ne-am obișnuit să fim independenți, să ne rezolvăm noi toate", zice nenea Costel, și el ajuns vedetă aplicații după ce-a scăpat vita de la pășunat direct în bar.

Și dacă adaugi puțină paranoia specifică marilor orașe – că toți ne pot abandona la o defecțiune de update – ajungi să te holbezi la pereți, cum se uită pușcașul marin la răsărit. Oamenii nu mai sunt oameni, ci doar posibilități de date pierdute. Excelent! Ne vedem săptămâna viitoare la așa numita "iarba socială" când părem mai mult ca zombi în pauză de masă.

Happy End sau Final Deschis?

Cercul social devine tot mai restrâns, parcă ne-am strânge singuri ștreangul singurătății. "În orașul mare, prietenia începe să aibă mai multe rugini decât fosta Dacie 1300 a tatei", zice Romică, cunoscut în sat ca mechanic care tratează cu ruginol sufletele și motoarele rănite. Eventual te trezești atunci când pisica maturității se urcă pe masă și răstoarnă vaza "Presupuselor relații mai benefice pentru carieră".

Ah, dragostea în epoca digitală! O să ajungem să citim povești romanțioase în cupluri pe Kindle, în ritm de feed și flame, un adevărat viitor tefer, nu-i așa? Data viitoare, poate un swipe mai înțelept va găsi un capăt de suflet pereche care să nu se piardă pe drumul către autenticitate. Stați pe aproape, pentru că zvonurile din sat spun că există o aplicație nouă care face fix asta – ochelari VR pentru întâlniri adevărate.


Mitică Brânză

Mitică Brânză, în vârstă de 60 de ani, e fost tractorist și actual „reporter” de ocazie pentru știrile locale. Serios până la ridicol, cu o vestă tocită și un microfon improvizat dintr-o lanternă veche, el relatează evenimentele din sat cu patos și confuzie. Amestecă faptele cu opiniile personale, dar o face cu atâta convingere încât aproape pare credibil. El crede că democrația începe cu o anchetă despre lipsa de muștar la magazin.