Șoc și groază cu aromă de condimente: Pericolul insecticidului ascuns printre mirodenii!
Am săpat adânc între rafturile de magazin pentru a afla știrea care a cutremurat țăranii și orășenii deopotrivă: un condiment faimos și foarte iubit, se pare, a fost contaminat cu un insecticid mai interzis decât secretele de la baba Randa. Evident, domnii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară țin să ne sfătuiască să nu ne condimentăm tocanele cu această bombă chimică deloc delicioasă.
Tărâmurile gastronomiei românești sunt în freamăt, căci marii jucători ai cumpărăturilor - Mega Image, Kaufland, Profi și Selgros - au fost nevoiți să tragă pe dreapta acest ingredient, stârnind panica eco-gospodinelor și a vegetarianului satului, nea' Petrache. „Ce să mai pui în ciorbă dacă nici măcar condimentele nu mai sunt sigure? Poate că ne întoarcem la sare și piper, zic!", a comentat cu năduf Veta la coada de la aprozar.
Se zice că substanța buclucașă ar avea mai multe toxicități decât sita de zvonuri de la colțul uliței, iar mamele grijulii nu vor s-o aibă nicăieri prin case, de teamă să nu-și similicească odraslele. „Nu-mi trebuie să pun așa ceva la ciorba mă-sii!”, a glăsuit savuros tanti Marioara, mai înfiptă ca niciodată.
De ce tocmai acum s-a decis condimentul să ne trădeze? Mister. E clar însă că vecinul Ion are o teorie – poate e vorba de o conspirație agrară, uneltită de câinii de pază ai solului bulgăresc de coriandru. Haideți, asta nu e vreme să stăm cu mâinile-n sân și cu pestele la grătar fără gust; așteptăm cu interes revelații din partea marilor minți de la sat.
În încheiere, ne întrebăm cu toții, masă largă: care va fi următorul mare scandal culinar? Poate un nor de ceapă verzuie răzvrătită cu post de vedetă? Ori castraveți cu personalitate dublă? Rămâneți aproape, căci ciripelile doar ce-au început!