Acțiunile lui George Simion Periclitează Democrația României prin Atacuri Nefondate și Retorică Violentă
Sursa poza: ExpressPress
Dominic Fritz, care ocupă în prezent funcția de lider interimar al USR, a criticat dur acțiunile recente ale liderului AUR, George Simion. Fritz consideră că Simion a trecut o linie roșie când a decis să conteste rezultatele alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională a României, fără a oferi dovezi concrete care să susțină acuzațiile sale îndrăznețe, informează News.ro.
Acuzații fără fundament
Într-o transmisiune live pe Facebook, Fritz și-a exprimat îngrijorarea față de discursurile și acuzațiile lansate de Simion, subliniind că acestea reprezintă mai mult decât un simplu demers legal. Simion a ridicat îndoieli în ceea ce privește legitimitatea președintelui ales, Nicușor Dan, numindu-l „așa-zisul președinte ales”, gest pe care Fritz îl consideră periculos și destabilizator pentru democrația din România.
Limbajul agresiv și amenințările
Simion a vorbit în public despre evacuarea deținuților politici și a lansat declarații explozive despre fraude electorale și influențe externe, nominalizând state precum Republica Moldova și Franța. De asemenea, el a cerut eliberarea lui Bogdan Peşchir, condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu. Fritz afirmă că, prin astfel de acțiuni și declarații, Simion dorește să se izoleze de restul societății și să creeze un ecosistem mediatic propriu, plin de retorică violentă și amenințătoare.
Pericolul pentru democrație
Fritz argumentează că retorica lui Simion nu este doar lipsită de dovezi, ci și periculos de violentă. Aceasta alimenta tensiunea și violența în societate, lucru profund dăunător pentru democrația românească. În opinia liderului USR, aceste acțiuni reprezintă o schemă de marketing profund nedemocratică și în contradicție cu patriotismul autentic.
Contestarea rezultatului alegerilor
În urma înfrângerii sale în fața lui Nicușor Dan, George Simion a declarat că va contesta rezultatele alegerilor la Curtea Constituțională a României. El a susținut că au existat nereguli majore, amintind despre „turismul electoral” din Republica Moldova și despre implicarea unor state străine, sugerând o fraudă electorală la nivel înalt. Simion a susținut că susținătorii săi l-au îndemnat să întreprindă aceste măsuri legale atât pe plan intern, cât și internațional.
Însă o mișcare menită să restabilească dreptatea
Simion își motivează acțiunile prin dorința de a restabili dreptatea, asemănând situația sa cu cea a lui Călin Georgescu, care a fost eliminat din cursa electorală sub pretexte pe care Simion le consideră nejustificate. Intențiile sale, afirmă el, nu se limitează la a deveni președinte, ci la a corecta o inegalitate percepută, însă fără a oferi o bază factuală pentru acuzațiile sale.
Dominic Fritz avertizează asupra pericolului periclitării democrației prin astfel de acțiuni nefondate și subliniază importanța respectării voinței populare, așa cum a fost ea exprimată la urne. Plângerea formulată de Simion pune sub semnul întrebării întregul proces democratic și vine cu riscuri majore pentru climatul politic din România.