Ziua Națională a Tocatului și Sorbitului: Povești cu Gust, Viță și Verdeață
Hei, țărani și orășeni harnici, lăsați sapele și vinul de făcut pe loc repaus pentru că avem vești de clopot și chef! Națiunea noastră dragă primește o nouă sărbătoare, și nu orice sărbătoare, ci una care îmbină arta bucătăriei cu tradiția sticlei de vin! Hai noroc și succes în toate!
Se pare că adevăratul secret al unității naționale nu stă în dezbateri politice fără cap și coadă, ci tocmai în puterea uluitoare a bucatelor și vinurilor noastre. Vineri, la ora de după prânz, dom’ Președinte Nicușor Dan a aruncat o bombă de bucurie peste poporul gurmand, semnând un decret mai așteptat decât ziua plăților de la primărie. Și uite așa, începând cu 2025, prima duminică din octombrie va dansa-n bătătura noastră ca Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc! Toată ziua, bună-voia!
La ce să ne așteptăm? Ei bine, să te ții bine de cuptor și de carafă! Tot satul va mirosi a sarmale și a cârnăciori fripți, iar ulcelele vor muri cu zile în parcursul sarabandei gustative! Chiar și Ilie Cârciumar, scepticul șef de la clubul de table, a fost copleșit de entuziasm și a declarat pentru GlasulFierbintului că „E mai mare daraua decât ocaua, mai ales când răcituri avem din belșug!”.
Ne așteptăm ca festivalurile cu degustări să curgă mai ceva decât mustul prin presă, iar concurența pentru cea mai bună zacuscă să fie cireșa de pe tort în fiecare gospodărie. Sfatul nostru? Fie că ești de-al casei sau un drumeț atras de mirosul colivăsnit de vin fiert, treci pe la Glina pentru o mămăligă adevărată!
Și așa, țara noastră va dansa pe ritmuri de horă, cu un blid în mână și o cană bună alături, căci nasul nostru simte că această sărbătoare națională va deveni în curând cel mai așteptat eveniment al toamnei, poate chiar mai savurat decât sărbătoarea tăierii porcului. Să aveți lingurici fericite și pirostrii încântate, căci la anu’ o să avem treabă și mai delicioasă! Oleacă să treacă timpul...