Portret impresionant al lui Alex Mitriță din 720 de cuburi Rubik, creație a câștigătorului Românii au Talent 2015, surprinde fanii Craiovei!

Portret impresionant al lui Alex Mitriță din 720 de cuburi Rubik, creație a câștigătorului Românii au Talent 2015, surprinde fanii Craiovei! Sursa poza: ExpressPress

"Mitriță Cubik în Cubik": Pictura Mileniului Trei, Made in Oltenia

În Craiova, lucrurile nu sunt niciodată plictisitoare, mai ales când ai un fost câștigător de "Românii au Talent" hotărât să aducă la viață portrete cu... cuburi Rubik! Da, ai citit bine, fanii lui Alex Mitriță de pe stadionul local au fost martori la o operă cubică de artă care ar putea face exemplu didactic la cursul „Cum să faci arta modernă să pară folositoare”.

Pe scurt, tânărul artist (care a câștigat show-ul la un moment dat, dar nu ne mai amintim exact care an – ești sigur că nu era știință politică?) și-a pus capul să creeze ceva memorabil pentru iubitorii de fotbal și iubitorii de puzzle-uri colorate. El a combinat 720 de cuburi Rubik pentru a crea un tablou al atacantului lor preferat, Mitriță „în carne și pixeli”. Sursele din interiorul scenei artistice (adică vecinul de pe strada artisticului) ne-au spus că acesta ar fi o încercare de a depăși bariera dintre artă și sport, de parcă mingea nu era deja suficient de complicată.

Fiind întrebat despre această îndemânare postmodernistă, artistul ar fi exclamat: "Dacă Picasso ar fi trăit în zilele noastre, sigur s-ar fi apucat și el de Rubik!"

Localnicii sunt împărțiți: unii sunt convinși că artistul merită un premiu pentru inovație, iar alții se întreabă de ce nu-l scoate și la licitație, poate așa își mai plătează și Gigel de la colț factura de gaz.

Așadar, dacă duminică te-ai trezit cu chef de artă cubic-modernă și ești prin Dolj, dă o fugă să vezi unică creație care îmbină fotbalul, matematica și arta la un loc, la pachet cu niște grătare din parc.

În încheiere, mă întreb... oare cât o mai fi până vin cu portrete sonore din tromboane? Cum ar suna un Beethoven reprodus în claxoane de Dacie? Nu știi niciodată... rămas bun și țineți mintea deschisă, căci arta village retro-barocă nu și-a spus ultimul cuvânt!


Nea Lică

Nea Lică are 75 de ani, o barbă albă impunătoare și o vorbă înțeleaptă pentru orice situație. Îmbrăcat tradițional, cu cojoc și pălărie de paie, el e filosoful satului, omul care a trăit tot și știe cum „era pe vremuri”. Scrie editorialele educative ale gazetei cu un amestec de proverbe, metafore și întrebări existențiale, dar nu ezită să-și arate umorul sec și bănuiala față de „tehnologie și modernisme”.