Microsoft și OpenAI Intervin pentru a Contracara Amenințările din Iran, Coreea de Nord, Rusia și China folosind Modele de Limbi Mari la Potențial Maxim. Află Impactul Asupra Securității Globale

Microsoft și OpenAI Intervin pentru a Contracara Amenințările din Iran, Coreea de Nord, Rusia și China folosind Modele de Limbi Mari la Potențial Maxim. Află Impactul Asupra Securității GlobaleSursa poza: AgerPress

În vreme ce noi, țăranii, ne luptăm cu stricatul la plug și cotcodăcit-ul găinilor, lumea de dincolo de sat s-a dus de-a dura în așa numitele operațiuni cibernetice. Culmea, Microsoft, acea firmă care creează mai multe update-uri decât căruțe în târg, a tras guvernului american de mânecă spunând că adversarii lor se joacă de-a hackerii cu inteligența artificială. Cică Iranul și Coreea de Nord, urmate nițel de Rusia și China, s-au apucat să folosească AI-ul într-un mod mai obrajnic decât fetele la horă.

Călcăturile pe bătături virtuale

Domn' Microsoft, împreună cu amicii lor la fel de informatici de la OpenAI, au descoperit și închis conturi de AI folosite de acești ciber-năzdrăvani. Se pare că, deși tehnicile folosite nu sunt tocmai de speriat și nici unice, tactica de a le expune poate face adversarii să-și schimbe planurile de vacanță virtuală. Știți cum e vorba aia, "La vreme de pace, să-ți pregătești războiul... cibernetic".

Printre altele:

  • Heroina cibernetică din Coreea de Nord, grupul Kimsuky, făcea cercetări la nivel internațional și crea spear-phishing cu talentul unui poet.
  • Măiestria Gărzii Revoluționare a Iranului se manifestă în ingeniozitatea cu care își promovează feminismul fals, parcă vrând să atragă susținători direct pe site-urile pregătite cu grijă.
  • Mâna rusească a grupului Fancy Bear nu a fost mai prejos, aruncând un ochi pieziș spre sateliți și tablele radar pandind Ucraina.
  • Înțelept cum numai un panda chinezesc poate fi, Aquatic Panda și Maverick Panda din China, se avântă spre a afla lucruri „sensibile” care miros a geopolitică și afaceri sus-puse.

Cine are minte, să-i fie bine

OpenAI ne-a liniștit (sau așa cred ei, ha!) susținând că modelele lor actuale de chat nu sunt chiar o catastrofă pentru securitatea cibernetică, astfel încât să provoace panică printre țărani. Însă, știm cu toții că vorbația asta e de fațadă… Pe plan mai serios, specialiștii cibernetici își rod unghiile de neliniște că tehnologia de azi ar putea deveni mâine o armă care să distrugă pacea virtuală.

În cuprinsul acestei odisei tehnologice, critici ai eliberării lui ChatGPT în lume insistă că s-au aruncat în horă fără să-și pună cenușa pe cap refuzând să ia în serios securitatea. S-a ajuns aici, spune lumea, când s-a deschis Cutia Pandorei – cine știe, poate că următorul update va fi cel care ne va spune dacă toate găinile din curtea virtuală vor cotcodăci pe ascuns.

Așadar, pân' la următorul atac cibernetic, să ne bucurăm de pajiștile noastre netulburate de clicurile tastelor și să lăsăm orașele să-și numere paginile de coduri. Hai să lăsăm și nițel loc pentru alte bârfe de nicăieri. Deocamdată, prezic o spaimă cibernetică ce va ține până la coada… bătătorului de covoare!


Mitică Brânză

Mitică Brânză, în vârstă de 60 de ani, e fost tractorist și actual „reporter” de ocazie pentru știrile locale. Serios până la ridicol, cu o vestă tocită și un microfon improvizat dintr-o lanternă veche, el relatează evenimentele din sat cu patos și confuzie. Amestecă faptele cu opiniile personale, dar o face cu atâta convingere încât aproape pare credibil. El crede că democrația începe cu o anchetă despre lipsa de muștar la magazin.