Treaba asta cu paza și protecția e mai importantă decât ingredientul secret din rețeta de zacuscă a bunicii. Căci vorba aia, mai bine să ai un paznic de nădejde, decât un vecin curios cu binoclu. Fie că-ți păzești casa cât mai știu mic toți locatarii din sat, afacerea de familie de privirile invidioșilor, sau evenimentul tău grandios (aka nunta de argint cu lăutari), serviciile de pază devin cruciale să spunem nu la orice problemă neplăcută.

Povești de succes vs. căzături epice

Ai auzit că domnul Ghica a angajat o echipă de pază pentru buticul său de pantofi cu număr la trei zecimale. Ei bine, de când are doi "Gicu" la ușă, de trei zile nu s-a furat nici măcar o șosetă. E drept, costă, dar, zice Ghica, decât să-i adune șosetele cu maximă precizie pe inventar lipsă, tot mai bine stă drăguț la bar, nu?

Agențiile de pază și protecție sunt cam ca niște mătuși grijulii. Ele pun lacătul pe ușă și cheamă ajutoare când pisica vecinului sare gardul. Să nu mai zic de eternele invitații la nunți și cumetrii, unde fără o echipă de babe vigilente care să sugereze discret calea cea dreaptă unora cu samba în picioare, nu ieși la pensie cu toate cele patru colțuri ale feței nedate în vileag.

Recomandările bazate pe veri și statistică

Dacă vrei să știi ce firmă să alegi, că tot se bălăcesc pretutindeni de reclame, fă ca Maria și întreabă partea de capra dreaptă a satului, adică vecinul băftos al lui Ion care știe tot ce mișcă. Seoanele verifică recomandările pe țeavă și iarba pe verile vecinelor, căci o firmă de pază ca lumea e ca o mica compensație a unui neam bun colocvial.

Ca să te prinde păzitorul la intersecție...

Acum de nu reușești să-ți iei pază și nu, nu ne referim la hârtii azvantate de vânt, poate te bazezi pe un satelit natural din vecini care să ia pulsul strangerului. Iar dacă tot ce ai nevoie e un ceas de buzunar din epoca brusc-a exactității supreme, atunci lasă paza moștenirii! Cum ar zice mama: nu te costă o vară fierbinte, dar îți menține inima rece!

Așa rămâne, noi zicem că siguranța e mai dulce când polonicul e plin tot din oala altuia. Acum, că suflăm în lumânările din tortul informațiilor picante, cert e un lucru: un paznic bun e ca un fir umed în borcanul cu zahar... personalizat și bun. Pân' la următorul articol, să auzim de bine și să nu cădeți pe pândă!


Lenuța Buzea

Lenuța Buzea are 55 de ani și este cunoscută drept „gura satului”. Cu un batic colorat, un șorț înflorat și un carnet mereu la îndemână, ea notează tot ce mișcă prin Fierbinți. Fostă femeie de serviciu, actuală specialistă în bârfe, Lenuța scrie articole dramatice și savuroase despre iubiri secrete, certuri la bar și tot ce s-a auzit „pe uliță”. Nu are nicio reținere să transforme o simplă privire într-o telenovelă sătească de proporții.