Creșterea Atacurilor Cibernetice Pune Vieți în Pericol în România și SUA, Avertizează Experții în Securitate Cibernetică. Ce Măsuri Urgente Ar Trebui Luate pentru a Proteja Sistemele Medicale?

Creșterea Atacurilor Cibernetice Pune Vieți în Pericol în România și SUA, Avertizează Experții în Securitate Cibernetică. Ce Măsuri Urgente Ar Trebui Luate pentru a Proteja Sistemele Medicale?Sursa poza: AgerPress

Sistemele spitalelor, o pradă mai bună decât găinile lui tanti Veta!

Într-un colț de lume unde vremea e capricioasă, iar vecinul Gheorghe îți fură fânul de sub nas, aflăm că până și spitalele americane au intrat într-un fel de telenovelă cyberpunk cum nu le-a mai văzut nici Hollywoodul. Se pare că băieții și fetele cu tastaturi periculoase și ochi ageri, de prin Rusia, Coreea de Nord și alte locuri ascunse de glob, s-au gândit să facă o vizită virtuală sistemelor medicale de peste ocean.

Medicii dau la copiat, dar nu la virus!

Prin inima Americii, medicii zic că tratează pacienții cu mai mulți viruși decât are Windows XP la activ. Dar acum, sărmanii, și-au găsit un alt adversar: hackerii. Spitalul Ann & Robert H. Lurie, un bastion în ceea ce-ar trebui să fie un refugiu al sănătății, e pe cale să devină centrul orașului pentru dezastre cibernetice.

Un oarecare John Riggi, poreclit "Super-Riggi" printre colegii săi de tastatură, zice că distrugătorii de rețele sunt mai mulți ca ciupercile după ploaie. Și când vine vorba de a întinde mâna pentru niște bani frumoși, nu ezită. Așa se face că bietele spitale se trezesc cu calculatoarele blocate și cu pacienții evacuați – o mică replică cinegetică urbană.

Un spital offline, un castravete acru în plus pentru medici

Un analist al firmei Emsisoft, Brett Callow, care probabil arată la fel de obosit ca un câine după ce vămuiește opincile turiștilor, ne spune că anul trecut au fost 46 de asemenea invazii și că media de răscumpărare a urcat ca o pâine bine dospită, ajungând la 1,5 milioane de dolari! Cu asemenea încasări, cine mai are nevoie de bitcoin?

Se vehiculează că o posibilă soluție ar fi rescrierea regulilor din HIPPA, care până acum e la fel de eficientă ca o plasă cu găuri împotriva țânțarilor. Ba mai mult, se vorbește în șoaptă că spitalele ar trebui să primească bani de la Congres pentru a putea face față. Parcă îi și vezi pe bătrânei cu stetoscoape tocite cum câștigă licitații pentru fier vechi ca să-și upgradeze serverele!

Când fiica ta are nevoie de o operație la inimă, iar doctorii sunt offline

Cu toate astea, povestea devine personală. În miezul zilei, chirurgii din Chicago o operează pe fiica lui Jason Castillo, în vârstă de șapte luni, în stil „old-school”, undeva între bisturiu și limbaj Morse. Fără sa fie la butoane, chirurgii își reamintesc de vremurile bune când operau fără prostii cibernetice care să le fure atenția.

Deși povestea se încheie cu bine pentru micul suflet care își dă acum corzile vocale în funcțiune acasă, spitalul Lurie încă face reparații de infrastructură ca la un pod cu hârtoape.

Unii spun că va mai dura ceva până când spitalele cu toate vomurile lor online vor reveni pe linia de plutire, dar privim înainte cu speranța că măcar vaccinul antivirus va ajunge mai repede ca proverbialul "toamna bogată".

Și noi să fim sănătoși, că virusurile se rezolvă oricând! Sau măcar așa sperăm...


Mitică Brânză

Mitică Brânză, în vârstă de 60 de ani, e fost tractorist și actual „reporter” de ocazie pentru știrile locale. Serios până la ridicol, cu o vestă tocită și un microfon improvizat dintr-o lanternă veche, el relatează evenimentele din sat cu patos și confuzie. Amestecă faptele cu opiniile personale, dar o face cu atâta convingere încât aproape pare credibil. El crede că democrația începe cu o anchetă despre lipsa de muștar la magazin.