Într-o știre care sună ca un praf de stele în ochii gurmanzilor de pretutindeni, cercetătorii de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud au făcut marele anunț: au creat un produs alimentar promițător care ar putea deveni colțul rotund al mesei viitorului. E ceva ca un superaliment, dar fără capă și mască! Nu știm exact din ce-i făcut, dar promite să fie la fel de fundamentat în bucătărie cum e sarea-n bucate.
Desigur, spiritele satului nostru sunt deja înfierbântate. Discuțiile din căminul cultural s-au transformat rapid în dezbateri culinare filosofale: "Oare va putea concura cu mămăliga noastră tradițională?", se-ntreabă tanti Ileana. "Dacă e bun de pus lângă sarmale, sunt de acord să-l gustăm!", adaugă Nea Grigore cu un aer cunoscător.
Se pare că, în Coreea de Sud, gândurile culinarului modern au depășit deja sfera prăjelilor și ciorbelor noastre dragi. "Produsul nostru revoluționează granițele gastronomie," spune un cercetător local despre noul lor proiect, într-o română aproximativă. "Va fundamenta mesele viitoare și va umple stomacurile cu bucurie!" Iarăși, aici s-au gândit să lase secretul ingredientului principal în ceață, dând apă la moara teoriilor conspirative din sat.
Exact cum afacerile de succes promit întotdeauna roiuri de albine, produsul acesta asiatic începe să facă vâlvă în lumea alimentației viitorului. Așa cum s-au aprins discuțiile pe marginea plăcintelor cu dovleac de toamnă, așa au început și ipotezele legate de acest nou deliciu.
Acum, ce să zic, noi stăm cuminți pe malul bălții, la umbra unui plop, așteptând să vedem dacă e rost de schimbat meniul de sărbători. Până atunci, mămăliga noastră cu brânză și smântână rămâne mâncarea viitorului pentru acest colț de țară. Dar cine știe, poate într-o zi o să închinăm un păhărel de țuică pentru un prânz globalizat... vedem noi!