Creștere sau Stagnare în Noile Condiții Economice?
Sursa poza: AgerPress
Nu e ploaie de plumb, e ploaie de vouchere peste turismul românesc, și nimeni nu știe dacă să se bucure sau să-și pregătească umbrela. Să vedem cum se zbenguie această economie pe care-o rostogolim la vale cu voioșie, direct în căruțul cu vouchere de vacanță.
O Furtună de Vouchere și Efectele Ei Peste Munții Noștri
Aproape că poți simți, direct sub talpă, cum pământul turismului românesc s-a urnit și a început să se agite. Datorită voucherelor de vacanță, nu doar vânzătorii de porumb fiert de pe litoral au simțit ceva, dar și hotelierii care, până mai ieri, numărau clienții pe degetele de la o singura vară. În curgerea anului 2024, 1,2 milioane de români au rostit magic cuvântul „voucher” și au pornit în explorarea granițelor patriei.
Acești bani de hârtie groasă, în valoare de 1.600 de lei pentru statul în stat, adică angajații publici, și sume aproape astronomice pentru cei din privat, au adus laolaltă la noi prin peisaje viziuni proaspete și ocazia să comentezi, iară, despre prețurile la colaci de pe faleză.
De Primăvară și Până-n Toamnă, Rămânem Naționaliști
Acum, să nu credeți că ducem lipsă de vizitatori. În anul 2023 am deschis porțile pentru o creștere de 13,65 milioane de intrări triumfale în hoteluri și pensiuni, un salt demn de-a împărți pălinca cu străinii, care au venit și ei într-o proporție de 15,4% pentru o alunecare mai exotică spre Carpați.
Dar anul 2025 vine cu norii cei mari, plin de enigmă și pericol. Reducerea valorii voucherului la doar 800 de lei este privită cu ochi de uliu de operatorii din turism, care sunt convinși că va urma o cădere a turismului autohton cu până 20%, bătând valută în poalele unor pierderi ce s-ar putea să preschimbe 2 miliarde de lei în morcovi răbdători.
Număratul Banilor din Papuci
Voucherele astea sunt, teoretic, niște minuni suspendate între cer și pământ: carduri electronice care permit românului cel mai mioritic să-și ducă familia la un grătar de mare amploare și o drumeție udată cu nuanțe de fân proaspăt cosit. Dar, nu vă speriați, sunt aprobate și strunite de Ministerul Economiei, sub ochiul atent al programului E-factura, de parcă ar fi creat să monitorizeze ceva.
Desigur, toată povestea cu reducerea valorii va înseamna că va fi nevoie să scoți niște bani din buzunarul tău, nu doar salariul de la angajator.
Și astfel, rămâne de văzut, dragii mei compatrioți într-ale voucherelor, cum va îmbrățișa poporul această reducere de preț simbolic. Poate că, până la urmă, turismul românesc se va redresa, totuși, cu un pariu pus pe vinul de țară și speranțe că destinațiile noastre vor continua să vibreze de zumzetul vacanțelor cu preț redus.
Dar, cine știe, poate că până la iarnă mai descoperim și că voucherul e bun și-n mămăliga de zi cu zi.