Uleiul de Măsline: Adevărul Gol-Goluț, Direct de la Pătraru! Poftă Bună sau Bătaie de Jos?
Dragii mei amatori de ulei de măsline, știe toată lumea că asta-i aurul lichid al vremurilor moderne, nu? În cea mai recentă bârfă de pe Starea nației, Dragoș Pătraru a scos din sacul cu mituri unul pe care toți l-am înghițit gușter: diferențele dintre uleiul de măsline cumsecade și cel „de umplutură". Curioși care e singurul ulei vrednic de mâncat? Citiți mai departe, că o să vă țină de foame!
Imediat ce a început să discute, Dragoș, cu farmecul lui obișnuit, a afirmat: „Nu orice ulei de măsline etichetat ca fiind „natural” e bun de pus pe salată". Cică mulți dintre noi încă mai credem în bine-cunoscutul „test al frigiderului” pentru a depista dacă un ulei este de încredere sau nu. Ei bine, omul nici n-a apucat să pună mâna pe frigider, că l-a și demontat!
„Testul acela? Deja o poveste de adormit consumatori”, mai spune Pătraru. Cică adevăratul criteriu e să ne uităm de unde vine uleiul, ce fel de origine are și cât de departe e măslinul ăla de România. Pe scurt, dacă nu e făcut de mâini binecuvântate, degeaba vrea să te impresioneze!
Finalul poveștii? A revenit la un „pom de înțelepciune” din care toți avem ce învăța: „În loc să tot meargă pe abureli de etichete, mergeți pe încrederea în localnici care și-au petrecut viața între măslini!” Iar noi, locuitorii din Fierbinți, nu putem decât să ne minunăm cum mai reușim să îmbinăm modernul cu tradiționalul în cel mai delicios mod cu putință.
Și pe final, cum se zice la noi: Poate că data viitoare îți va fi mai groasă buzunaru' ca să-l umpli cu ulei de calitate! Și dacă nu, măcar cu povești de pus pe pâine!