cauze frecvente ale surplusului de greutate și sfaturi pentru combaterea acestora

cauze frecvente ale surplusului de greutate și sfaturi pentru combaterea acestoraSursa poza: AgerPress

Ce să mai fac? Secretul celor 10 motive pentru care nu slăbești... sau iei proporții!

Lupta eternă cu cântarul: unii zic că e mai grea decât purceaua răsfățată din fundul curții. Oameni buni, dacă și voi v-ați întrebat de ce nu vi se subțiază talia, să știți că sunteți în compania multora dintre noi. Se spune însă că nu e totul pierdut! Când dietele și gimnastica s-au dus pe apa sâmbetei, se prea poate ca vinovatul să fie o boală metabolică, zic specialiștii... între două înghițituri de brânză de burduf!

Stilul de viață... ca la oraș

De ani de zile, cercetătorii au dezbătut frenetic de ce am ajuns să luăm proporții așa, ca o gogoașă umflată bine. Răspunsul clasic? Multă mâncare cu prea multe calorii și puțin exercițiu. Bineînțeles, genes, diete dezechilibrate și, hai să fim sinceri, mai puțină alergare decât dragu’ de purcel în ogradă joacă și ele un rol. Până acum, măsuri politice, de la taxe pe alimente nesănătoase la reclame care ar trebui trimise la colț, nu au avut prea mare succes. Dar, cine știe, poate dom' politician va înființa o „școală de slăbit“.

Gena și fata în ie

S-au făcut studii pe gemeni care au arătat frumos că predispoziția genetică e de vreo 60% responsabilă. Dar, dacă ești norocosul posesor al unei astfel de gene, nu e musai să devii cât o ladă de porumb. Cu mâncare ușor dieta și alergare prin grădină, se poate să te ferești să devii mai lat decât soba.

Tălpi ușoare, drumuri puține

Ani la rând ne-am bazat pe ciorbă de cartofi și pe o țuică fiartă. Acum, toate ziarele și televizoarele iși spală mâinile zicând că trăim din prea multă energie, ca o turbină supraîncărcată. Rezultatul? O dietă dezechilibrată și un … pântec crescător. Mânâncă mai multe legume și mai puțini carbohidrați, se zice.

Pastile și râie

Nici medicamentele nu-s ușă de biserică: îți aduc kilograme la apelul lor. Cine ia antidepresive sau chiar pilule contraceptive poate băga la bord câteva kile bune în plus. Noroc cu cortizonul – atât de „drăgălaș“ încât îți poți înghesui și mai mult surplus de apă sub piele!

Storcătoare de limonadă

Când stresu' vine pe noi ca purceaua la jar cu tălpile aburite, anume hormoni se burzuluiesc și ne transformă în somnoroși care poftesc la tot ce e dulce. Fără un somn bun și fără să ne stoarcem de griji, kilogramele se adună ca fasolea în oala de ciorbă duminicală.

Când barza depune prea multe ouă

Dacă un kilogram apare peste noapte ca minunea ouălor de Paști, e clar că ceva necurat se întâmplă. Poate fi o tulburare hormonală sau e treaba aia cu „ce-o mai mâncat Vlăduț azi noapte?“ Înainte să cauți vinovații, poate fugi la doctor să faci niște analize, pe bune!

Așa că... ai grijă pe cine dai vina! Și nu uita, când afli ce-i cu misterul din spatele kilogramelor, spune-ne și nouă, șușotește prin sat, că doar știm cu toții ce miracole fac barfele cu un regim de viață bun!


Mitică Brânză

Mitică Brânză, în vârstă de 60 de ani, e fost tractorist și actual „reporter” de ocazie pentru știrile locale. Serios până la ridicol, cu o vestă tocită și un microfon improvizat dintr-o lanternă veche, el relatează evenimentele din sat cu patos și confuzie. Amestecă faptele cu opiniile personale, dar o face cu atâta convingere încât aproape pare credibil. El crede că democrația începe cu o anchetă despre lipsa de muștar la magazin.