5.000 de militari mobilizați pentru combaterea migrației ilegale.
Sursa poza: ExpressPress
Varsovia - Polonia a decis să intensifice măsurile de securitate la granițele cu Germania și Lituania, mobilizând până la 5.000 de soldați pentru a sprijini Poliția de Frontieră. Această hotărâre vine ca răspuns la preocupările sporite privind migrația ilegală și urmează decizia guvernamentală de a reintroduce controalele la frontieră începând cu 7 iulie.
Soldații polonezi, implicați în misiuni cheie la granițe
Într-un anunț publicat pe platformele de socializare, Forțele Armate ale Poloniei au confirmat că trupele vor desfășura activități directe și de suport la punctele de trecere a frontierei. Majoritatea soldaților provine din unitățile Forțelor de Apărare Teritorială, Poliția Militară și Forțele Aeriene. O parte dintre aceștia vor utiliza echipamente moderne, inclusiv drone, pentru a supraveghea și a recunoaște zonele de frontieră.
Structura nouă de securitate include 52 de puncte de control la granița cu Germania, dintre care 16 vor fi permanente. În mod similar, la limita cu Lituania vor fi stabilite 13 puncte de inspecție, două dintre ele fiind planificate ca fiind fixe. Aceste măsuri sunt programate inițial să rămână în vigoare timp de 30 de zile, până la data de 5 august.
Critici și tensiuni politice
Aceste acțiuni apar într-un context politic tensionat, cu guvernul condus de Donald Tusk supus unui tir de critici de către opoziție, în special din partea partidului conservator Lege și Justiție (PiS). Opozanții guvernamentali susțin că autoritățile nu reușesc să gestioneze problematica migranților readuși din Germania, mai ales în contextul în care Berlinul a returnat Poloniei peste 11.000 de solicitanți de azil între ianuarie 2024 și februarie 2025.
Recent, tensiunile au crescut și mai mult după ce patrulele civile asociate cu extrema dreaptă au început să patruleze granițele, acțiuni pe care premierul Tusk le-a descris ca fiind „miliții” care încurcă activitatea oficială a autorităților.
Presiuni suplimentare din est
Pe lângă provocările întâlnite la vest, Polonia se confruntă și cu amenințări la frontiera sa estică. Premierul a subliniat că granița dintre Lituania și Belarus este „mai puțin securizată” decât cea polono-belarusă, punând sub semnul întrebării rolul Rusiei și Belarusului în facilitarea migrației ilegale prin țările baltice.
Reacții și critici din partea ONG-urilor
Organizațiile pentru drepturile migranților, cum ar fi Grupa Granica, au criticat dur reacțiile autorităților, considerându-le exagerate și motivate politic. Aceste organizații avertizează că se desfășoară o „campanie coordonată” cu scopul de a induce panică în rândul populației și de a intensifica tensiunile sociale.
Cu provocările crescânde ale migrației și tensiunilor politice, Polonia își întărește pozițiile de la granițe, în timp ce comunitatea internațională și organizațiile societății civile monitorizează îndeaproape evoluția situației.