La noi la sat, găina a primit titlul de "regina cotcodănitoare a curții", dar și de regina oalelor de ciorbă, fiindcă puțini sunt cei care nu o consideră esențială în bucătărie. Carnea de pui și-a făcut loc pe mesele din întreaga lume ca o alternativă ușoară și sănătoasă la carnea de vită. Dar ce să vezi? Nu toată puișorimea-i bună de pus pe grătar, că mai sunt și câteva părți acolo care-ți pot şapa sănătatea, dacă nu ești atent.
Puiul și părțile sale problematice
Ehe, dragii mei cititori, nu orice bucățică de pui e făcătoare de minuni. Zice-se că, pe lângă alegerea unei bucăți bune, tre’ să avem grijă la bacteriile și paraziții care și-o mai fac de cap prin cotloanele mai puțin gătite. De-ar fi vorba doar de o poveste-n șanț, dar ditamai specialiștii ne avertizează că orătăniile astea pot fi pacostea sănătății noastre, dacă nu le gătim cum se cuvine.
Luată de un pofte de grătar? Atunci ceva precauție n-ar strica! De exemplu, evitați să puneți pe foc pipotele și inima, ales dacă n-au fost gătite bine. Se pare că acolo se ascund colcăind tot felul de musafiri nepoftiți. Și dacă tot ați ținut să consumați pielea crocantă, ziceți o rugăciune mai întâi, că are și ea buba ei, bogată-n grăsimi cât să te facă să numeri calorii până te lasă nervii.
Operațiunea "Pui pe farfurie, dar cu cap"
Cum ar zice nea Ghiță din sat: "Ciorba dulce, dar și mintea trează!". Adică e bine să știi ce bagi în oală. Mai ales când vine vorba de pui, măiestria în bucătărie trebuie să fie soră bună cu prudența. Ferească Sfântul să nimerești cu puiul din categoria problemelor, că-l ții minte o vreme!
S-apoi, dragi gospodine și gospodari, timpul de gătit să fie cât trebuie. La cuptor, la ceaun sau pe grătar – important e să fie bine făcută carnea, nu doar demult pusă.
Și iaca, ajungem la final de bucate. Fie să ne găsim calea printre farfurii cu pui savuroși și fără de griji, că altminteri n-om avea parte decât de picanterii nedorite prin burtici. Poftă bună și mai povestim pe viitor – poate despre cine-a mai găsit vreo soluție la dietele de sezon sau care-i cel mai priceput la fripturlă din sat!