Uleiul Refolosit: Bijuteria Tigaiei sau Capcana Gospodinei?
În satul nostru de pe malul pârâului Veselia, uleiul de floarea-soarelui are un rol de cinste în orice bucătărie. Doar nu degeaba bunica Mioara îl numește "licorica aurie". Întrebarea care frământă spiritele gospodinelor este: de câte ori putem să-l refolosim pentru a mai prăji niște cartofi, fără să ne transformăm papilele gustative în victime colaterale?
În marea tigaie a zvonurilor din sat, doamna Veta de la colț povestește că uleiul poate fi refolosit de "n"-șpe ori, că doar nu aruncăm banii pe geam. "Eu mai întâi prăjesc peștele, apoi cartofii, și, dacă a mai rămas puțin ulei, îl pun în coronița de iarnă", declară ea, cu un strop de responsabilitate ecologică.
Totuși, știm și noi, nu suntem chiar de ieri pe lume, că la fiecare refolosire, uleiul își pierde din farmec și devine un fel de profesor plictisit de chimie. Auzim de la domnul Nea Ion Sfatul, zis și "Enciclopedia Vie", că "atunci când uleiul capătă o culoare de prună trecută, e timpul să-i cântăm prohodul și să înceapă drumul lui spre reciclare". E bine să știm asta pentru că, recunoaștem, uneori ni se mai acrește dimineața micul dejun din cauza unor picături suspecte de ulei antimilitarist.
Și ce să mai zicem de sănătate? Dacă la nepăsarea aceasta industrială mai adăugăm un praf de indiferență, mulți s-au plâns de dureri de burtă care se lasă cu spaime nocturne. "Numai pântecul ne spune adevărul", zice tanti Lenuța, mândră de înțelepciunea ei milenară.
Deci, dragi gospodine și gospodari, să avem grijă de uleiul nostru ca de ochii din cap! Să-l refolosim cu măsură și să-i schimbăm directia spre fabula reciclării atunci când simțim că ne-a înșelat de prea multe ori. Viețile noastre pot depinde de el, dar eu zic că în satul nostru mai bine o conservă de ulei neprăjit decât o ladă de fasole cu surprize!
Eh, și cum se aude la noi, la bârfoteca satului, oricine își va găsi un nou prieten la tigaie să nu uite să-i dea și drumul pe ușa reciclării, că altfel mai e doar un pas până la a deveni vedetă în bârfele locale! Hai, noroc și să ne vedem sănătoși și voioși la vatra tăcută a sobei, că acolo și uleiul sfârâie mai liniștit!