Cum Contribuie la Justiție Socială și Dezvoltarea Societăților Democratice În America Latină și Caraibe

Cum Contribuie la Justiție Socială și Dezvoltarea Societăților Democratice În America Latină și CaraibeSursa poza: AgerPress

Egalitate de gen? Numa’ o poveste pentru oameni mari!

Bine v-am găsit, dragi cetitori! Azi ne aruncăm cu capul îndărăt în dezbateri despre egalitatea de gen, ceva ce pare a fi mai străin în sat ca un calorifer pe gaz într-o șură! Dar nu vă temeți! Firicel e aici să vă explic pe-ndelete cum stăm cu relatările astea mai moderne și cu ce să le mâncăm!

Diferențele dintre bărbate și muieri: O treabă de măsurat cu bățu’ în nisip

Ca să vă faceți o idee, în America de Sud și cân’ vine vorba de ale noastre fete și mame, progresul e cam subțirel. Se zice că omul cât trăiește învață, dar pare-se că decalajul dintre posmăgeala bărbătească și sarmaua de fătucă încă e de 72,6% în America de Sud și Caraibe. O ajustare nesemnificativă de 0,4% ne lasă fix ca musca la arat.

Hai să vă zic ceva și despre Columbia! Ăștia de pe-acolo au o inegalitate între bărbați și femei de 71%! Nu-i de mirare că muierile nu apucă să-și câștige nici măcar un ban cinstit, să-și ia niște balerini noi de Paști și să scape de dependența aia de neamuri!

Și la munca neplătită stăm rău, că 34,10% din muieri își lasă oasele prin acareturile gospodăriei. Da' să nu credeți că bărbățimea o duce strălucit la porcării!

De ce ne pasă de chestiunea asta, că suntem datori vânduți și fără să ne încurcăm cu cifre și drepturi?

ONU ne spune din căruța de aur că egalitatea de gen e musai temelia unei societăți civilizate și sănătoase. Drepturile astea de care se vorbește în spuma vremii, "democrația liberă", au izvorul lor tocmai în egalitatea asta.

Acuma, nu că Firicel v-ar minți, dar faptul că fiecare omu' a fost făcut cu același butoi de demnitate trebuie să vă dea măcar de bănuit. E o treabă grozavă să știi că genul tău e parte din ce ești și că discriminarea te trage și pe tine în noroi ca pe ireași.

Cum să punem sare și piper pe discriminare?

Ia ascultați! O alegere înțeleaptă e să facem școală nu doar cu cititul și scrisul, da’ și la cardiovasculator despre diversitate, gay-, bi-, gen și alte denumiri ocămuse. Între timp, în casă putem împărți munca la cratiță ca să nu mai fie mama mai obosită decât tata după ce-a stat la bufet.

Și chiar dacă o faptă mică nu scoate mare minune din lume, cu pași mici, poate reușim ca viitoarele generații să-și cunoască drepturile, să trăiască mai echilibrat și cu mai puține gâlme.

Așadar, să luăm Crăciunul an după an și să creștem pruncii să ajungă oameni de nădejde nu doar acasă, ci și pe tot globul, că pân’ la urmă, doar uniți mai ieșim din am spart toți gradul la lemne!


Mitică Brânză

Mitică Brânză, în vârstă de 60 de ani, e fost tractorist și actual „reporter” de ocazie pentru știrile locale. Serios până la ridicol, cu o vestă tocită și un microfon improvizat dintr-o lanternă veche, el relatează evenimentele din sat cu patos și confuzie. Amestecă faptele cu opiniile personale, dar o face cu atâta convingere încât aproape pare credibil. El crede că democrația începe cu o anchetă despre lipsa de muștar la magazin.